Alexander (III) den store, 336-323 f.Kr. Guldstater - Världens största erövrare

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Alexander III, också känd som Alexander den store (grekiska: Αλέξανδρος ο Μέγας eller Μέγας Aλέξανδρος), föddes den 20 juli 356 f.Kr. i Pella och dog den 10 juni 323 f.Kr. i Babylon. Han var kung av Makedonien från år 336 f.Kr. till sin död och är en av världshistoriens mest kända fältherrar, ansvarig för erövringar av Persien, Egypten och Indien, vilket gav upphov till den så kallade hellenismen där den grekiska högkulturen spred sig ända till Indien.

Alexanders far, Filip II, hade underkuvat och förenat de flesta grekiska stadsstaterna. Efter faderns död ärvde Alexander en regional stormakt och en vältränad armé. Han besegrade storkungen Dareios III och erövrade Perserriket. Under sina krigståg mellan 336 och 323 f.Kr. grundade han flera städer, inklusive den mest kända, Alexandria i Egypten. Alexander bosatte sitt folk i dessa städer och inkluderade även trupper från andra folkslag i sin armé. Han uppmuntrade också äktenskap mellan sina män och perserna, anammade persiska traditioner som klädedräkt och hovceremoniel från akemeniderna.

Trots hans korta livstid och regeringstid blev han en legendarisk figur och hans erövringar och prestationer har fortsatt att fascinera människor genom århundradena. Han har blivit en symbol för mod, äventyr och expansion, och har inspirerat generationer av ledare och erövrare efter honom.


Alexander (III) den store, 336-323 f.Kr. Guldstater. På åtsidan avbildas skyddsgudinnan Atena iklädd Korintisk hjälm. På frånsidan den stående bevingade segergudinnan hållande en segerkrans i ena handen som symboliserar Alexanders oövervinnlighet och många segrar. I föltet till höger är Alexanders namn utskrivet med grekiska bokstäver. Guld, 8.44g, 19mm, kvalitet 1+, mindre märken