Romerska republiken, Markus Junius Brutus Guldstater ca 43-42 f.Kr - Vackert exemplar med lyster
Produkten är tyvärr slut i lager. :(
Romerska republiken, Markus Junius Brutus Guldstater ca 43-42 f.Kr - Vackert exemplar med lyster
Ett vackert exemplar, tekniskt ocirkulerat med full präglingsglans bevarad, viss svaghet i utpräglingen på frånsidans örn. Ett mynt för den historiskt intresserade samlaren. Myntet är präglad av det mobila myntverket som följde med Brutus trupper inför det avgörande fältslaget vid Phillipi år 42 f.Kr. Guld, ca 8.30 gram, 20mm, Kvalitet 01.
Åtsida
Brutus gående mellan två sk liktorer. Framför monogram BR (Brutus) och undertill på grekiska KOΣΩN
Den första delen "KOΣ" som är grekiska och kan översättas som "COS" = Konsul. Den andra delen "ΩN" kan tolkas som "från" eller "av". Hela texten "KOΣΩN BR" kan alltså tolkas som "från konsul Brutus".
Frånsida
Örn som med sina klor griper lagerkrans och spira. Symboliken är tydlig, örnen sliter lagerkransen och spiran från fienden, dvs Oktavianus (som i Julius Caesars testamente utnämts till arvinge)
Det finns två huvudsakliga teorier kring denna utmyntning:
1. Enligt den första teorin är mynten präglade av Markus Junius Brutus (en av mördarna till Julius Caesar). Mynten präglades av guld från senatens kassa som lämnats över till Brutus. Myntningen var avsedd för att avlöna legotrupper, som rekryterats i huvudsak från Dacien, inför den stundande drabbningen med Oktavianus och Markus Antonius i Phillipi. Ordet KOΣΩN är då en sammansättning av två ord, "KOΣ" som är grekiska och kan översättas som "COS" = Konsul. Den andra delen "ΩN" kan tolkas som "från" eller "av". Hela texten "KOΣΩN BR" kan alltså tolkas som "från konsul Brutus".
2. Den andra teorin förklarar myntningen som efterapningar/imitationer av romerska mynt, präglade av kung KOΣΩN av Dacien, som dock aldrig funnits eller omnämts i några historiska källor.
.
Här kan ni läsa hela den mycket intressanta artikeln med argument och där den första teorin förefaller vara den mest troliga: http://calgarycoin.com/reference/articles/koson/koson.htm