Pamfylien, Aspendos, Stater ca 380/75-330/25 f.Kr - Olympiska motiv - Ett vackert och välpräglat exemplar

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Pamfylien, Aspendos, Stater ca 380/75-330/25 f.Kr - Olympiska motiv
Ett vackert och välpräglat exemplar med delvis bevarad blå-guldskimrande stämpelglans. På åtsidan två olympiska brottare i klinch. Nedanför en intressant kontramarkering innehållande en triskles och ett framvänt lejonhuvud. På frånsidan en stående slungkastare vänd åt höger, i fältet framför en triskles och bakom texten EΣTFEΔIIYΣ. Kontramarkerad med en springande panter inom rektangulär inkuse ruta. Tekin Series 4; SNG BnF 68; 10.79g, 22mm. En mycket tilltalande kvalitet 1+/01+


Idrott under antik grekisk tid skedde under nakna former och  på den här mynttypen avbildas den vänstra brottaren med sin synlig men i normalslappt tillstånd. Vi ska dock veta att under antikens tid i Grekland var sex och kärlek mellan män vanligt, vilket främst  utövades bland överklassen och i armén. Den vanligaste och enda accepterade formen av kärlek mellan män var pederasti – pojkkärlek. En äldre man med status tog en ung pojke av god familj under sina vingar. Den äldre mannen erbjöd uppfostran, visdom, vänskap och kärlek. Den unge mannen visade be­­undran och återgäldade sin tacksamhet i form av sexuella tjänster. Enligt Platon föddes livslång vänskap ur sådana förhållanden. Även i armén användes homosexuella förhållanden mellan erfarna soldater och unga noviser för att stärka sammanhållningen. 

”En enhet cementerad av vänskap byggd på kärlek kan aldrig splittras”, skrev den romerske ­historikern Plutarchos om de homosexuella förhållandena i den grekiska armén.