Sverige, Gustav III 1771-1792, Guldmedalj 1774 i 22-dukaters vikt - XR - Enda kända exemplaret i privat ägo

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Sverige, Gustav III 1771-1792, Guldmedalj 1774 i 22-dukaters vikt - XR - Enda kända exemplaret i privat ägo
Guldmedalj präglad i 22 dukaters vikt med anledning av Gustav III:s bror Karl, (den blivande konungen karl XIII) giftermål med Hedvig Elisabeth Charlotta.  Det här förevisade exemplaret ur mitt guldkabinett är det enda kända originalpräglade från 1774 jag känner till. Det finns ytterligare ett exemplar präglat med samma stampar några år senare, nämligen det exemplaret som nypräglades 1780 och ingick i den så kallade kungliga gåvan. Det senare präglade exemplaret såldes av auktionsfirman Reichmann 1924. Det här utbjudan exemplaret är med andra ord det enda originalpräglade och det enda exemplaret som fn finns tillgängligt på marknaden. Guld, 76.6g, 49.2mm, 22 dukaters vikt, kvalitet 1+/01. Hildebrand 34. Graverad av Liungberger.  

 

"GUSTAVUS III•D•G•REX SVECIAE/ GLIUNGBERGER"// "SVECORCUM HOLSATIS CONIUGIUM VI/ CAROLI FRATRIS / ET HEDWELISCAROL/ MDCCLXXIV"

Gustav III, med Guds nåde Sveriges konung// Det sjätte äktenskapet mellan svenskar och holsteinare - (Nämligen) mellan (konungens) broder Karl och Hedvig Elisabet Charlotta 1774.


Om de svenska kungliga guldmedaljerna
De svenska kungliga guldmedaljerna var präglade på uppdrag av konungen och avsedda som gåvor till andra kungligheter. Upplagorna för dessa exklusiva guldgåvor var från början mycket små, troligtvis endast någon handfull präglades. Den absoluta majoriteten av de en gång präglade guldmedaljerna har, på grund av sitt höga metallvärde, sedan länge smälts ned och försvunnit. Endast ett ytterst litet fåtal guldmedaljer har överlevt till våra dagar. Därför är samlandet av svenska kungliga guldmedaljer det mest prestigefyllda och svårtillgängliga samlarområdet, där guldmedaljer mycket sällan bjuds ut på marknaden. Det krävs därför tålamod, resurser och långsiktighet för att samla på svenska kungliga guldmedaljer. Är du intresserad av att lägga grunden till en sådan exklusiv samling? Kontakta mig för en diskussion om dina samlarambitioner – givetvis helt utan förpliktelser.


Jag erbjuder även individuella betalningslösningar med upp till 24-månaders räntefria köp. Kontakta mig för finansiella diskussioner.

DELBETALA DITT KÖP

Önskar du förvärva dyrare objekt erbjuder jag förmånliga avbetalningsköp. Kontakta mig för mer information.