Sverige, Gustav III, UNIK Guldmedalj i 5 dukaters vikt över Anders Hansson Knape 1720–1786, graverad av C Enhörning 1815
Produkten är tyvärr slut i lager. :(
Sverige, Gustav III, UNIK Guldmedalj i 5 dukaters vikt över Anders Hansson Knape 1720–1786, graverad av C Enhörning 1815 -
En historiskt klenod ur mitt guldkabinett. Medaljen är unik i offentliga och privata samlingar. Detta exemplar som sålunda är det enda kända såldes tidigare av mynthandlare Holmberg 1942, lagerlista nr 70 objektsnummer 162 för 225:-. Kvalitet 01)(1+/01. Guld, 17.28g, 32mm (5 dukaters vikt) . Åtsidan med full fräschör och vacker patina och obetydlig märken.
Initiativet till utgivningen av medaljen var personer som hade blivit uppfostrade vid Gustavsbergs barnhus. Medaljen präglades i silver och utdelas som uppmuntran för flit och framsteg samt gott uppförande till de barn som uppfostrats och utbildats på skolan. Silvermedaljerna slogs i en liten upplaga och är idag mycket sällsynta. I samband med präglingen av silvermedaljerna lät initiativtagarna prägla ett exemplar i guld som de gav som hedersgåva till direktören för barnhemmet. Anders knape lät montera en nål på baksidan av medaljen så han kunde bära den som ett hedertecken på bröstet. Guldmedaljen är unik och det här utbjudna exemplaret är sålunda det enda existerande i såväl offentliga som privata samlingar. Nålen på medaljens frånsida har avlägsnats i modern tid och lämnat obetydliga spår av montering i fälten.
Gustavsbergs barnhus etablerades 1776 genom en donation från Anders Knape Hansson och hustrun Catharina Hegardt. Barnhuset drevs fram till 1924 och under hela perioden bodde och utbildades 741 pojkar.
Åtsida
Knapes högervända bröstbild, under axeln gravörens initial C och F, där F är förkortning av latinets Fecit som betyder han gjorde det. I omskriften: "ANDERS KNAPE HANSS. STIFTARE AF GUSTAFSBERGS BARNHUS 1776"
Frånsida
Text på fyra rader: "AF / TACKSAMMA / FOSTERBARN / 1815"
Grosshandlare och skeppsredare. Av C. Enhörning 1815.
Om de svenska kungliga guldmedaljerna
De svenska kungliga guldmedaljerna var präglade på uppdrag av konungen och avsedda som gåvor till andra kungligheter. Upplagorna för dessa exklusiva guldgåvor var från början mycket små, troligtvis endast någon handfull präglades. Den absoluta majoriteten av de en gång präglade guldmedaljerna har, på grund av sitt höga metallvärde, sedan länge smälts ned och försvunnit. Endast ett ytterst litet fåtal guldmedaljer har överlevt till våra dagar. Därför är samlandet av svenska kungliga guldmedaljer det mest prestigefyllda och svårtillgängliga samlarområdet, där guldmedaljer mycket sällan bjuds ut på marknaden. Det krävs därför tålamod, resurser och långsiktighet för att samla på svenska kungliga guldmedaljer. Är du intresserad av att lägga grunden till en sådan exklusiv samling? Kontakta mig för en diskussion om dina samlarambitioner – givetvis helt utan förpliktelser.
Jag erbjuder även individuella betalningslösningar med upp till 24-månaders räntefria köp. Kontakta mig för finansiella diskussioner.
.x