Victor Balck - Unik guldmedalj utdelad av kronprins Gustav Adolf Idrottens fader & ledamot i den första Internationella Olympiska Kommittén

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Victor Balck - Unik guldmedalj utdelad av kronprins Gustav Adolf
Idrottens fader & ledamot i den första Internationella Olympiska Kommittén

För dig som söker historiskt signifikanta objekt av största numismatiska dignitet, kan jag nu erbjuda en unik guldmedalj ur mitt guldkabinett. Medaljen tillverkades i ett (1) exemplar som överlämnades av kronprins Gustav Adolf till Victor Balck på hans 80-års dag den 25 april 1924. Guldmedaljen är graverad av Erik Lindberg och väger hela 143,3g, med en diameter av 57mm.  


Victor Balck deltog i bildandet av Stockholms gymnastikförening 1875 och Stockholms gymnastik- och fäktklubb 1878. Han var en av initiativtagarna till Stockholms Roddförening som grundades 8 april 1880. 1891 var han med om att grunda Svenska Gymnastikförbundet. Det var under denna tid som idrottsrörelsen i Sverige skapades och växte i omfång. Balck var en av dess förgrundsfigurer och han kallas ofta för "den svenska idrottens fader".  Victor Balck utgav Illustrerad idrottsbok i 3 delar ( 1886-1888) med illustrationer av bland andra Carl Larsson och Bruno Liljefors.


Nordiska- och Olympiska spelen
Balck var en tongivande drivkraft bakom Nordiska spelen som arrangerades från 1901. Han var en av de ursprungliga medlemmarna i Internationella Olympiska Kommittén och var medlem fram till 1921. Han var mycket aktiv i arbetet med Olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm och var en av två vice ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté från 1913 till sin död 1928. 


Om de svenska kungliga guldmedaljerna
De svenska kungliga guldmedaljerna var präglade på uppdrag av konungen och avsedda som gåvor till andra kungligheter. Upplagorna för dessa exklusiva guldgåvor var från början mycket små, troligtvis endast någon handfull präglades. Den absoluta majoriteten av de en gång präglade guldmedaljerna har, på grund av sitt höga metallvärde, sedan länge smälts ned och försvunnit. Endast ett ytterst litet fåtal guldmedaljer har överlevt till våra dagar. Därför är samlandet av svenska kungliga guldmedaljer det mest prestigefyllda och svårtillgängliga samlarområdet, där guldmedaljer mycket sällan bjuds ut på marknaden. Det krävs därför tålamod, resurser och långsiktighet för att samla på svenska kungliga guldmedaljer. Är du intresserad av att lägga grunden till en sådan exklusiv samling? Kontakta mig för en diskussion om dina samlarambitioner – givetvis helt utan förpliktelser.


Jag erbjuder även individuella betalningslösningar med upp till 24-månaders räntefria köp. Kontakta mig för finansiella diskussioner.