Victor Balck - Unik guldmedalj utdelad av kronprins Gustav Adolf Idrottens fader & ledamot i den första Internationella Olympiska Kommittén

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Victor Balck - Unik guldmedalj utdelad av kronprins Gustav Adolf
Idrottens fader & ledamot i den första Internationella Olympiska Kommittén

För dig som söker historiskt signifikanta objekt av största numismatiska dignitet, kan jag nu erbjuda en unik guldmedalj ur mitt guldkabinett. Medaljen tillverkades i ett (1) exemplar som överlämnades av kronprins Gustav Adolf till Victor Balck på hans 80-års dag den 25 april 1924. Guldmedaljen är graverad av Erik Lindberg och väger hela 143,3g, med en diameter av 57mm.  


Victor Balck deltog i bildandet av Stockholms gymnastikförening 1875 och Stockholms gymnastik- och fäktklubb 1878. Han var en av initiativtagarna till Stockholms Roddförening som grundades 8 april 1880. 1891 var han med om att grunda Svenska Gymnastikförbundet. Det var under denna tid som idrottsrörelsen i Sverige skapades och växte i omfång. Balck var en av dess förgrundsfigurer och han kallas ofta för "den svenska idrottens fader".  Victor Balck utgav Illustrerad idrottsbok i 3 delar ( 1886-1888) med illustrationer av bland andra Carl Larsson och Bruno Liljefors.


Nordiska- och Olympiska spelen
Balck var en tongivande drivkraft bakom Nordiska spelen som arrangerades från 1901. Han var en av de ursprungliga medlemmarna i Internationella Olympiska Kommittén och var medlem fram till 1921. Han var mycket aktiv i arbetet med Olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm och var en av två vice ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté från 1913 till sin död 1928.