Carl Michael Bellman (1740-1795) av Carl Enhörning ca 1790 - En av Sveriges nationalskalder

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Carl Michael Bellman (1740-1795) av Carl Enhörning ca 1790 - En av Sveriges nationalskalder
Silver, 8.51g, 28mm, Hyckert I:316:1, kvalitet 1+, med en underbar guldblå skimrande lyster


Åtsida: Bellmans högervända bild, i omskriften: "C•M•BELLMAN." och nedanför bilden gravörens initialer: "C•E•"


Frånsida: Bellmans cittra 


Carl Michael Bellman, född den 4 februari 1740 i Stockholm och avliden den 11 februari 1795 i samma stad, är en framstående svensk skald som står som en viktig gestalt i svensk litteraturhistoria. Han är mest känd för sina episka verk, Fredmans epistlar och Fredmans sånger.

Bellman betraktas som en av Sveriges nationalskalder och har fått smeknamnet "Nordens Anakreon" på grund av de bacchanaliska inslagen i hans verk. Hans poesi har haft en betydande påverkan på den senare svenska litteraturen och jämförs ibland med William Shakespeares betydelse för engelskspråkig litteratur.

Bellmans produktion är omfattande och mångsidig. Den inkluderar dikter, visor, parodier på samfund, teaterpjäser, översättningar och religiösa texter. I hans sånger möter vi en rad karaktärer, inklusive urmakaren Fredman, musikern Movitz, korpral Mollberg och den prostituerade Ulla Winblad. Han hämtade också inspiration från bibliska, grekiska, romerska och fornnordiska myter. Genom att använda kontrasterande stilar och blanda olika genrer i samma verk skapade han ofta överraskande effekter, där vad som börjar som en pastoral scen kan övergå i en fest av sprudlande liv och njutning.

Bellman använde sig ofta av melodier som var populära under sin tid och anpassade dem för att passa sina syften. Dessa melodier hämtades från olika källor som opera, operett, dansmusik och folkmusik. Ibland, som i fallet med "Träd fram du nattens gud", finns det ingen känd källmelodi. Det är svårt att avgöra om Bellman själv komponerade melodin eller om den ursprungliga melodin har fallit i glömska.