Carl Milles Stockholmia 55 i GULD - Extremt sällsynt

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Carl Milles Stockholmia 55 i GULD - Extremt sällsynt
Guld, 23k, ca 62g, 43mm, upplaga 35 exemplar, kvalitet 01.


Stockholmia 55
Det svenska frimärkets 100-årsjubileum och den filatelistiska världsutställningen i Stockholm den 1-10 juli 1955.

Utställningen som anordnades på Liljevalchs konsthall blev en stor succé och organiserades av Riksorganisationen Sveriges Filatelist Förening och Postverket. Totalt besöktes utställningen av 35.000 besökare och portarna för den hektiska utställningen stängde söndagen den 10 juli kl 22.00. Utställningskommisarie var Gunnar Sandberg och Georg Menzinsky var juryns ordförande. Man beslutade att prismedaljer i fyra olika valörer skulle framtas för detta syfte.:
- guld (43mm)
- förgyllt silver, silver, respektive brons (56 mm)

Medaljen beställdes av styrelsen kring årsskiftet 1953/54 och uppdraget gick till Carl Milles. Medaljen blev klar under hösten 1954 och färdig för prägling den 8 november. Medaljerna präglades av Kungliga Myntverket på Kungsholmen. Styrelsen beställde samtliga medaljer med viss marginal för hur priserna skulle komma att utdelas. Varje valör präglades sålunda i en liten "överupplaga" mot vad som beräknades att utdelas som priser. De utställare som tilldelades prismedalj fick sitt namn instansat på randen, detta kunde ske i direkt anslutning till utställningen då avtal med, det på Kungsholmen belägna, Myntverket kunde ske snabbt och med kort varsel. Överupplagorna, som ej utdelades som prismedaljer, användes på annat sätt tex utdelades de till styrelsens eller juryns medlemmar och dessa saknar randprägling.


Provpräglingar
Utöver de ovan angivna reguljära prismedaljerna har jag i min inventering noterat ett unikt provexemplar i brons (43mm), avsett för guldmedaljpräglingen. Dessutom har jag noterat ett ensidigt exemplar i förgyllt silver med diameter 57 mm, observera att diametern alltså är något större än för de reguljära utgåvorna (56mm). Det intressanta med detta prov är att Carl Milles signatur är mycket illa utförd och fick för de reguljära utgåvorna ersättas med en "inkopierad" signatur från någon av hans tidigare utgåvor. Milles var vid tidpunkten gammal och med tilltagande senilitet hade han svårigheter med gravyren. Han avled straxt efter den avslutade utställningen den 19 september 1955. De båda provpräglingarna torde vara unika och båda medaljerna befinner sig i privata samlingar.

Åtsida
I centrum en naken, åt vänster springande mansfigur, som i sin  högra hand håller ett brev och i vänstra handen ett brev och en blomma. Bakom centralgestalten, en mindre, naken åt höger springande mansfigur. Upptill till höger tre stjärnor och en del av en månskära. Längst ned i bilden, överdelen av en mansfigur, som i höger hand håller ett brev och ovanför armen en blixt som går från höger till vänster som en avdelare av medaljens bild. Signerad av konstnären "C MILLES" i nedsänkt relief utmed kanten nere till vänster kl 20.

Frånsida
Text på tio rader: "LIVET / TANKEN / ORDET / BOKSTAVEN / PAPPER OCH PENNA / FRIMÄRKET / TÅG BÅT FLYG / MOTTAGARE /SVAR / INTELLIGENS". Nedtill, till vänster om ordet "svar”, ett hjärta. I nedsänkt relief utmed vänstra kanten texten: "SVERIGES FRIMÄRKE 100 ÅR" och utmed högra kanten: "STOCKHOLMIA 55". Signerad av konstnären "C MILLES" i nedsänkt relief utmed kanten nere till höger kl 16.

Totalt deltog 386 utställare i olika klasser, både utom- och inom tävlan. I tävlingsklasserna utdelades prismedaljer i olika valörer. Varje tävlingsbidrag poängsattes av juryn. För att uppnå guld, förgyllt silver,  silver respektive brons i de olika klasserna behövde utställarna uppnå vissa poäng. Sedan rangordnades resultaten och det var alltså inte givet att 1:a pris automatiskt gav en guldmedalj. I SFT - Svensk Filatelistisk Tidskrifts septembernummer, sid 239 från 1955 finns att läsa om

"Medaljregnet vid Stockholmia 55
Juryn, som hade att granska och bedöma exponaten på Stockholmia 55, utdelade sammanlagt tre Grand Prix, 20 guldmedaljer. 60 medaljer i förgyllt silver, 6 diplom för medalj i förgyllt silver, 107 silvermedaljer, 16 diplom för silvermedalj, 84 bronsmedaljer samt 17 diplom för bronsmedalj. 35 deltagardiplom utfärdades även. Ett Grand Prix och fem guldmedaljer gick till svenska samlare."

I Svenska Dagbladet från den 10 juli 1955 beskrevs hur medaljer och priser delades ut på lördagskvällen i Stockholms stadshus och vilka svenskar som erhöll dessa. Prisutdelningen skedde sålunda en dag innan Stockholmia 55 avslutades. Så här ser förteckningen ut:

"Guldmedaljer - Av utställningsmedaljerna - vilka som bekant gjorts av Carl Milles gick fem till Sverige. Generalkonsul Herbert Dieden, Malmö, ingenjör Åke Jönsson, Hälsingborg, direktörerna Joel Olsson, Borås, och Hugo Sjöberg, Malmö, belönades för Sverige-samlingar, medan ryttmästare Gösta von Möller fick sin guldmedalj för en samling Finland.

Förgyllda silvermedaljer gick till följande svenskar: civilingenjörerna Erik Blomberg, Stockholm, och Curt Haij, Stockholm, överste Erik Kihlblom, Boden, köpman Berndt Steimer, Malmö, och distriktschef Filip Tillman, Stockholm, samtliga för Sverige-samlingar, bankjurist Nils Nordlind, Stockholm, för en Norge-samling och redaktör Philip von Krusenstierna, Stockholm, för en Mexiko-samling.

Följande svenskar fick silvermedaljer utan förgyllning: kanslisekreterare Erik Baehrendtz, Stockholm, civilingenjör Nils Gellerstedt, Stockholm, disponent Bror Lagercrantz, Virsbo, civilingenjör Per Sjöman, Göteborg, distriktschef Filip Tillman, Stockholm, civilingenjör Einar Wockatz, Göteborg, och direktör Hugo Sjöberg, Malmö, samtliga för Sverige-samlingar. Vidare tilldelades silvermedaljen kapten Arne G. Molin, Stockholm, för en Danmark-samling, intendent Arvid Swärd, Stockholm, för en samling fransk krigspostalia, ingenjör Erik L. Magnus, Göteborg, för en samling Helgoland, Överjägmästare Erik Helmers, Göteborg, för en Europasamling, hr Gunnar Hellström, Stockholm, för en samling Mongoliet, ingenjör Erik Wahlström, Västerås, för en förfilatelistisk samling och tekn, lic. Rolf-Bertil Eklund för filatelistisk litteratur.

Den speciella medaljen för motivsamlingar, motivmedaljen,  tilldelades i förgyllt silver Lennart Angerfors och i silver Michael Schukowitsch och Gösta H. Sjöberg.

Övriga deltagare fick bronsmedalj eller deltagardiplom. Ett stort antal hederspriser fördelades, och bland utländska utmärkelser fick fil. dr Georg Menzinsky Royal Philatelic Society's i London medalj och civilingenjör Erik Blomberg American Philatelic Society's Award of Distinction."


Ulf Abel anger i sin avhandling följande upplagor
Guld - 35 exemplar
Förgyllt silver - 50 exemplar
Silver - 100 exemplar
Brons - 100 exemplar

*Av citatet ur SFT septembernumret 1955 kan jag därför sluta mig till att Abel antagligen endast har haft tillgång till den ursprungliga beställningen till Myntverket innan mässan startade. Under pågående mässa och jurys arbete såg man att behovet av förgyllt silver och silver var större än den ursprungliga beställningen och man gjorde därför sannolikt en tilläggsbeställning under pågående mässa. Antagligen hade man ett specialavtal med det närbelägna Myntverket och kunde därför med kort varsel avropa dels nya medaljer men även inpunsning på randen med vinnarnas namn.

En korrigerad upplagesiffra skulle förmodligen se ut något i följande stil.  

Guld - 35 exemplar
Förgyllt silver - 60 exemplar + några överex (ca 65 exemplar)
Silver - 106 exemplar + några överex (ca 115 exemplar)
Brons - 100 exemplar

Endast guld och bronsmedaljernas upplagor överensstämmer alltså med Ulf Abels, övriga är alltså något högre. Hur över-upplagorna användes får bli en gissning, Guldexemplaren delades säkerligen ut till utvalda prominenta personer i hederskommittén, styrelsen, sektionschefer eller till jurymedlemmar. Likaså för silver och brons men i fallande skala av betydelse på personerna. I marknaden förekommer sålunda både medaljer med inpunsat namn (prismedaljer) och medaljer med slät rand (utdelad överupplaga). Medaljer med slät rand är sålunda sällsyntare än d:o med pristagarens namn inpunsat på randen.