Carl XVI Gustaf och Silvia med den nyfödda kronprinsessan Victoria 1977

1 250 kr

Kronprinsessan Victorias födelse den 10 juli 1977
En härligt tung silvermedalj soim redan hunnit bli drygt 45 år gammal, men som betraktas som en modern utgåva. Det stora flertalet silvermedaljer är sannolikt också nedsmälta. Silver 925/1000, 59.43g, 45mm, kvalitet 01/0.


Victoria Ingrid Alice Désirée föddes den 14 juli 1977 och är Sveriges kronprinsessa och hertiginna av Västergötland. Hon är dotter till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt äldre syster till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. Den 19 juni 2010 gifte hon sig med Daniel Westling, som då blev prins Daniel av Sverige och hertig av Västergötland. Paret har två barn, dottern Estelle, prinsessa av Sverige och hertiginna av Östergötland, samt sonen Oscar, prins av Sverige och hertig av Skåne.


När Victoria föddes 1977 tillät successionsordningen endast arvsrätt till tronen för män, men efter en ändring i grundlagen blev hon Sveriges kronprinsessa den 1 januari 1980. Hennes officiella titel är Hennes Kunglig Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland. Hennes namnsdag den 12 mars och hennes födelsedag den 14 juli är officiella flaggdagar i Sverige, och födelsedagen firas varje år på Victoriadagen. Kronprinsessan är den offentliga personen i Sverige som åtnjuter störst förtroende hos svenska folket och den som erhållit störst förtroende sedan mätningarna började.