Drottning Kristina i Rom, ca 1685 av Guglielmada - EXTREMT SÄLLSYNT HYBRID - RRR

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Drottning Kristina föddes 1626 och blev redan som 6-åring utkorad drottning av Sverige vid budet om fadern Gustav II Adolfs död. Sverige styrdes under lång tid av en förmyndarregering ledd av Axel Oxenstierna. På sin 18-årsdag den 7 december 1644 tillträdde hon regeringen som fullmyndig drottning och 20 oktober 1650 kröntes hon till drottning av Sverige. Under lång tid hade hon funderat på att konvertera till katolicismen som vid den här tiden representerade vetenskap, konst och fria tankar, medan protestantismen uppfattade hon som inskränkt och förbjudande. Det var tex dödsstraff på att konvertera till katolicismen vid den här tiden, vilket kan ge en uppfattning om hur det intellektuella klimatet såg ut. För att kunna uppleva den intellektuella friheten krävdes sålunda att hon skulle ge upp sin protestantiska tro och för att det skulle vara möjligt kunde hon heller inte kvarstanna som drottning av Sverige. Då hon inte hade, och inte ville, gifta sig eller skaffa barn och därmed ordna tronföljare, hade hon redan planerat det, och året innan lyckats förmå ständerna att acceptera kusinen Karl (X) Gustav som tronföljare och därmed säkra successionen. 1654 abdikerade hon så den svenska tronen och lämnade Sverige, på vägen mot Rom abdikerade hon i hemlighet och vid själva det storslagna intåget i Rom 1656 skedde den officiella konverteringen till katolicismen. 

En författare har skrivit om händelsen och gör följande jämförelse för att vi idag bättre ska förstå den enorma händelsen i samtiden som Kristinas abdikation och konvertering innebar, så här skriver han: "Man har jämfört uppståndelsen med vad som skulle hända om dottern till USA:s före detta president George W. Bush plötsligt konverterade till islam, flyttade till Pakistan och gifte sig med en talibansk ledare."


I Rom omger hon sig med ett hov och hennes mest förtrogne, kardinal Decius Azzolini anses hon tom ha haft en riktig kärleksrelation med, vilket mängden av bevarad korrespons vittnar om. I Rom utgavs en serie medaljer graverade av Guglielmada över både Kristina och Azzolini i samma storlekar och stil. Några av dessa medaljer är hybrider, dvs man har medvetet eller omedvetet sammanpräglat Azzolinis frånsidor med Kristinas åtsidor. Den här utbjudna medaljen är en sådan hybrid.


Om medaljen och dess sällsynthet - Hybrid RRR
Ett synnerligen vackert exemplar av en historiskt intressant medalj präglad av den abdikerade och i Rom bosatta drottningen ca 1685. Ett ocirkulerat toppexemplar med fullt bevarad präglingsglans och underbar lyster, endast obetydliga märken av hantering och lätt kabinettsslitage på de högsta partierna. I den internationella databasen Coin Archives Pro (där de flesta större auktionsföretagens resultat finns arkiverade) har under de senaste ca 20 åren inte ett enda exemplar, i någon metall varit till salu. Medaljen saknades dessutom i samtliga större medaljsamlingar som sålts i modern tid som greve Bondes samling, i den del av Sven Svenssons samling som såldes 1966 och 1970 av Hirsch Mynthandel, samt i Sune Eberhard Cronas samling som såldes av Felix Schlessinger i Amsterdam 1937. Det här utbjudna tennexemplar är sålunda det enda av mig kända i den privata marknaden, enligt ovanstånde statistiska källor. Medaljen såldes av Cronans mynthandel i Göteborg 1985 och ingick därefter i Thomas Lautz omfattande medaljsamling med objektsnummer 3378. I Kungliga Myntkabinettes samlingar i Stockholm finns ett exemplar i silver och ett i brons, dock saknas medaljen helt i Uppsala Universitet Myntkabinetts samlingar. Medaljen torde sålunda vara extremt sällsynt. Graverad av Giovanni Battista Guglielmada. Tenn, kvalitet 01+, RRR, 79.24g, 62mm. Hildebrand 122a.


Åtsida
Drottning Kristinas högervända bröstbild med lockigt hår, uppbundet med ett pärlsnöre i en hårknut i nacken. Bröstet är draperat av en mantel i antik stil. I omskriften "REGINA CHRISTINA"


Frånsida
En örn flyger upp mot himlen och den strålande solen. Under örnen texten: "EXPERTVS FIDELEM", som översatt betyder: "Han är beprövad såsom trogen"