Egron Sellif Lundgren (1815-1875) av Adolf Lindberg - En kosmopolitisk akvarellmästare

3 500 kr

Egron Sellif Lundgren (1815-1875) - En kosmopolitisk akvarellmästare
En stor silvermedalj. Ett härligt exemplar med livfull patina. Graverad av Adolf Lindberg. Silver. 50 mm. 55,3 g. Kvalitet 01. Hyckert II:169:1. Subskriberad medalj, slagen 1876 på Kungliga myntverket. Att medaljer framställs genom så kallad subskription var en vanlig företelse och innebär i korthet att medaljen beställts och betalts av flera personer, typiskt för att hedra en specifik individ eller händelse. Istället för att utges av en organisation eller institution, finansieras präglingen av medaljen privat. Det är inte ovanligt att subskriberade medaljer har en mer personlig karaktär än de som utges av officiella institutioner. De kan ha unika mönster, inskriptioner eller symboler som hänvisar till den specifika person eller händelse de hedrar.


Åtsida
Lundgrens högervända bild, under bilden gravörens namn: "A. LINDBERG. SC", där SC står för Sculpsit. I omskriften: "EGRON SEL. LUNDGREN SVECUS"


Frånsida
Inom en krans bildad av en lager- och en palmkvist, nederst förenade bakom en palett, text på fyra rader: "INGENIO CLARUS ET ARTE" (Bestrålad av snille och konst). I omskriften: "ARTIFICI DOMI ET FORIS ÆQUE ESTIMATO CIVES ET AMICI MDCCCLXXVI" (Högt aktad för sitt hantverk hemma och ute, medborgare och vänner 1876).


Egron Sellif Lundgren: En kosmopolitisk akvarellmästare
Egron Sellif Lundgren (1815-1875) var en svensk konstnär och författare som hyllade akvarellmåleriets skönhet. Under sin karriär reste han flitigt genom Europa och etablerade sig som en firad konstnär i både Sverige och internationellt.

En internationell karriär
Lundgrens konstnärliga bana tog sin början i Stockholm, men han sökte sig snart ut i världen för att finna inspiration och förkovra sin talang. Han studerade i Paris under den berömde Léon Cogniet och bosatte sig därefter i Rom, där han fängslades av stadens rika kultur och historia. Under sin tid i Italien skildrade han bland annat folklivet, landskap och historiska scener med livfull detaljrikedom och känsla för ljus och atmosfär.

Drottningens favorit
Lundgrens talang väckte uppmärksamhet hos den brittiska kungafamiljen, och han blev en favorit hos drottning Victoria. År 1858 fick han den unika möjligheten att följa med den engelska armén under upproret i Indien. Denna resa gav honom ovärderliga insikter i en fascinerande kultur och resulterade i en rik samling av över 500 akvareller och teckningar.

Hemkomsten och litterärt erkännande
Efter en tid i England återvände Lundgren till Sverige 1872, men hans hälsa hade försämrats under de många åren utomlands. Han fortsatte dock att måla och skriva, och hans verk präglades av en melankolisk skönhet som speglade hans kosmopolitiska livserfarenheter. Lundgrens litterära verk, "En målares anteckningar", publicerades i tre delar mellan 1870 och 1873. Boken blev en stor framgång och gav honom erkännande som en skicklig berättare och skarp observatör av sin omvärld.

En mästare av akvarell
Egron Sellif Lundgren betraktas idag som en av Sveriges främsta akvarellmålare. Hans verk kännetecknas av en kombination av teknisk skicklighet, poetisk känsla och en djup förståelse för ljus och färg. Han inspirerade generationer av konstnärer och bidrog till att etablera akvarellmåleriet som en respekterad konstart i Sverige och Europa.

Utmärkelser och erkännande
    Kunglig hovmålare
    Ledamot av Kungliga Konstakademien (1850)
    Invald i Old Watercolour Society i London (1864)

Några av Lundgrens mest kända verk:
    Neapolitanska fruktförsäljare
    Procession vid Kristi Lekamens fest i Rom
    Parcerna
    Indiska motiv från upproret 1857-1858

Egron Sellif Lundgrens verk kan ses i samlingar hos:
    Nationalmuseum i Stockholm
    Göteborgs Konstmuseum
    Waldemarsudde
    British Museum i London
    Victoria and Albert Museum i London

Egron Sellif Lundgren: En konstnär som fångade världens skönhet
Egron Sellif Lundgrens liv och verk präglades av en rastlös nyfikenhet och en stark längtan efter att utforska nya kulturer och landskap. Hans akvareller vittnar om en mästerlig teknik och en djup känsla för ljus och färg, och de ger oss en fascinerande inblick i en svunnen tid. Lundgren var en sann kosmopolit och en pionjär inom svensk akvarellkonst, och hans arv lever vidare genom hans inspirerande verk.