Erik Frisell - Extremt sällsynt plakett till 60-årsdagen 24 januari 1919 modellerad av Christian Eriksson i originaletui

14 500 kr

Erik Frisell - Extremt sällsynt plakett till 60-årsdagen 24 januari 1919 modellerad av Christian Eriksson
Plaketten, formgiven av den välkände skulptören Christian Eriksson år 1919, skapades på uppdrag av disponenten Dr. J. O. H. Lundbohm tillsammans med flera andra för att fira Erik Frisells sextioårsdag. Plaketten, som visualiserar Erikssons mästerliga hantverk och stil, gjöts i brons vid det ansedda Herman Bergmans Konstgjuteriaktiebolag i Stockholm. Totalt tillverkades cirka 16 exemplar, varav ett exemplar förblev i konstnärens ägo. De övriga plaketterna delades ut till styrelsemedlemmar i Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösund och till några av Erik Frisells närmaste vänner som en symbol för uppskattning och samhörighet. Denna exklusiva utgåva speglar inte bara konstnärens skicklighet utan också det djupt personliga värdet av detta verk för de som fick det. Kvalitet 01/0 i originaletui, 159 x 88 mm, 599g, Numismatiska meddelanden XXIV (Wahlstedt 1925 1.194.)


Åtsida
Erik Frisells vänstervända porträtt i hög relief, med bar hals, framträder elegant. Porträttet är inramat av en rektangulär yta, avskild från huvudfältet genom en enkel upphöjd list. Nederst i detta fält finns bokstäverna "EF" i monogram, med datumet "24.1.1919" placerat på ömse sidor om monogrammet. Under porträttet återfinns texten "Chr Er." som hänvisar till konstnären Christian Eriksson. Runt hela plaketten löper en enkel, slät upphöjd kantlist som ramar in motivet.

Frånsida
Inskriptionen, uppdelad på sju rader, lyder: "ERIK•FRISELL / PÅ•SEXTIOÅRSDAGEN / MED•TACK•FÖR / VÄNSKAPLIGT / SAMARBETE•AF / KOLLEGER•OCH  / VÄNNER"

Under inskriften avbildas Merkurius och Fortuna i en livfull scen där de flyger åt vänster över en bergstopp, som föreställer Kiruna. Merkurius är endast iklädd en vingad hatt och vingade skor. I ena handen håller han sin bevingade stav (caduceus) och pekar med den andra uppåt, som för att indikera lycka eller framgång. Fortuna har ögonen täckta med en bindel vars ändar fladdrar efter henne. Hon bär en fladdrande mantel och håller ett omvänt ymnighetshorn, varifrån mynt faller ut. Fortuna svävar med fötterna över ett vingat klot. Längst ner till vänster återges en malmångare vid en lastkaj, med ett järnvägståg lastat med malmvagnar i bakgrunden. Även här omges motivet av en enkel, slät upphöjd kantlist som ramar in hela kompositionen.




Erik Frisell: Industriman och Finansiell Strateg
Erik Frisell (född 24 januari 1859 i Göteborg, död 22 februari 1942 i Stockholm) var en framstående svensk industriman och ekonomisk strateg som spelade en avgörande roll i flera av Sveriges viktigaste industriprojekt under tidigt 1900-tal. Erik Frisell föddes i en framstående handelsfamilj som son till grosshandlaren Henning Frisell och Alfhild Eugenia Lindberg. Efter en gedigen utbildning gjorde han en snabb karriär inom svensk industri och finans.

Frisell var VD för D. Carnegie & Co mellan 1900 och 1907, ett av Sveriges ledande handels- och industriföretag. Hans strategiska kompetens ledde till att han från 1902 blev styrelseledamot i Skandinaviska Kredit, en av tidens viktigaste banker. Här spelade han en central roll i finansieringen och utvecklingen av flera stora industriprojekt. En av hans mest betydande insatser var hans arbete med Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösund (TGO), även känt som Grängesbergsbolaget. Frisell var en av nyckelfigurerna vid finansieringen av detta bolag, som möjliggjorde övertagandet av de norrländska malmfälten och etableringen av en effektiv transportkedja för svensk järnmalm. TGO blev en grundpelare för svensk exportekonomi under 1900-talet. Han tjänstgjorde som VD för TGO mellan 1909 och 1916 och spelade även en viktig roll i LKAB, Sveriges största gruvbolag.

Frisell var också med och bidrog till bildandet av Svenska Sockerfabriks AB, en avgörande aktör inom svensk livsmedelsindustri. Hans insatser sträckte sig bortom näringslivet – han var medlem av handelsrådet 1912, deltog i industrikommissionen och var en av Sveriges underhandlare vid förhandlingar med Storbritannien 1916, under första världskrigets mest kritiska år.
Privatliv och Familj

Erik Frisell gifte sig 1885 med Stina Wærn, medlem av den prominenta släkten Wærn. Paret fick flera barn som var framstående inom olika områden:
 -Carin Frisell, som under en period var gift med författaren Gustaf Hellström och hade ett långvarigt förhållande med journalisten Ester Blenda Nordström, en banbrytare inom svensk journalistik.
- Ragni Frisell, gift med skådespelaren Uno Henning.
- Dagny Frisell, gift med Helge Torén, med vilken hon fick dottern Märta Torén, en internationellt framgångsrik skådespelerska.
- Sven Frisell, som blev direktör för Grängesbergsbolagets kontor i London.

Betydelse och Arv
Erik Frisell var en av Sveriges mest inflytelserika industrimän under sin tid. Hans arbete med TGO och LKAB bidrog starkt till att etablera Sverige som en global aktör inom gruv- och stålindustrin. Genom sin strategiska förmåga att kombinera industriell utveckling med finansiell kompetens lämnade han ett bestående avtryck på svensk ekonomisk historia. Frisells arv lever vidare inte bara genom de industrier han hjälpte till att bygga utan också genom hans barns och barnbarns insatser inom kultur, affärsliv och offentlig verksamhet.