Gabriel Ahlman (1737-1799), Kronfogde i Satakunda härad i Tavastehus län i Finland graverad av Carl Enhörning 1801

3 500 kr

Gabriel Ahlman (1737-1799), Kronfogde i Satakunda härad i Tavastehus län i Finland
En historiskt intressant silvermedalj, kopplad till Sveriges östra rikshalva. Slagen 1801 av Finska hushållningssällskapet. Ahlman hade testamenterat 50.000 Riksdaler Banco till nämnda sällskap, för att användas dels till löner för lärare vid de fyra så kallade Ahlmanska sockenskolorna i Birkala, Lempälä, Messuby och Kangasala, som han hade grundat, och dels för att främja jordbruket och ge stöd vid missväxt. Silver, 16.89g, 33.6mm, Hyckkert I:330:1, kvalitet 1+/01 med härligt blåskimrande originalpatina. Graverad av Carl Enhörning.


Åtsida
Ahlmans högervända bröstbild i rock, väst och krås, i armavskärningen gravörens initialer: "CE". I omskriften: "GABRIEL AHLMAN ASSESSOR".


Frånsida
En bäck som rinner fram ur ett berg och forsar ner över en gärdsgårdsomgärdad odlingsmark, där den förgrenar sig i flera delar. I förgrunden syns en buske, en sten och ett lövträd, och bakom dem en del av gärdsgården med en grind. I bakgrunden finns både lövträd och granar. Ovanför: "USQVE BENEFICUS" och i avskärningen på fyra rader: "IN MEMORIAM SOCII MUNIFICI RSOCIET. OECON FENN". Texten kan översättas till: "Alltid välgörande till minne av den generöse medlemmen av det Finska Hushållningssällskapet 1801".


Mer om Ahlman

Gabriel Ahlman (8 september 1737 i Bjärnå – 5 oktober 1799 i Messukylä) var en finsk kronofogde, assessor och godsägare, vars testamenterade donation möjliggjorde grundandet av så kallade Ahlmans skolor, som erbjöd grundläggande undervisning i Tammerfors och dess omgivningar.

Gabriel Ahlmans far var en fattig hjälppräst, och Gabriel var den näst äldsta av familjens fyra barn. Fadern dog när Gabriel bara var sju år gammal. Trots de enkla förhållandena lyckades Gabriel Ahlman ta studenten från Åbo katedralskola 1754. Därefter fortsatte han sina studier vid universitetet, kvalificerade sig som tjänsteman och blev först kronofogde i Kangasala. Vid sidan av sitt arbete som kronofogde drev han som arrendator Liuksiala gård i Kangasala, Nokias gård i Birkala och Otavala gård i Messukylä.

Ahlman verkade som kronofogde mellan 1771–1777 och ägde därefter Hatanpää gård nära Tammerfors mellan 1778–1799. Han är begravd på den gamla kyrkogården vid Messukylä kyrka.

I sitt testamente lämnade Ahlman hälften av sin förmögenhet på 40 557 riksdaler, där avkastningen skulle användas till grundläggande undervisning för fattiga barn i socknarna runt Tammerfors, medan den andra hälften skulle användas för att dika ut träsk, rensa vattendrag och för att bistå torpare på Hatanpää gård. Professor Henrik Gabriel Porthan, en nära vän till Ahlman, deltog i upprättandet av testamentet, och dess genomförande övervakades enligt Ahlmans instruktioner av Finska Hushållningssällskapet. Testamentets verkställande försenades dock i över tio år på grund av konflikter mellan sällskapet och Ahlmans arvingar.

De första Ahlmans sockenskolor började sin verksamhet i Birkala och Messukylä år 1811. Skolor grundades också i Lempäälä, Vesilahti, Kangasala och Pälkäne. Den undervisning som var baserad på utantilläsning uppfyllde dock inte de förväntningar som hade ställts på den, och skolorna genomgick en omfattande reform på 1840-talet. Skolorna blev folkskolor senast 1873, men även därefter fördelades bidrag från Ahlmans testamenterade medel till skolorna, fram till att Ahlmans lantbrukar- och hushållsskola grundades i Messukylä 1904 med dessa medel. Skolan heter idag Ahlmans yrkesskola.