Giftermålet mellan kronprins Oskar och Josephina av Leuchtenberg i Stockholm den 19 juni 1823 av Heinrich Gube - PRAKTEXEMPLAR och MYCKET SÄLLSYNT - RR

49 500 kr

Giftermålet mellan kronprins Oskar och Josephina av Leuchtenberg i Stockholm den 19 juni 1823 av Heinrich Gube
Ett synnerligen vackert praktexemplar präglad i silver med full lyster och endast obetydliga märken av hantering. Lätt originalpatina. Denna medalj förekommer sparsamt i brons men i silver är den mycket sällsynt. Utöver det här utbjudna exemplaret har jag kännedom om två exemplar som sålts de senaste ca 20 åren nämligen Künker 2015 (i något sämre skick) för 1.000 Euro och Leiptziger Münzhandlung 2014 (i motsvarande kvalitet) för 3.600 Euro. Det här utbjudna silverexemplaret är i kvalitet 01/0, 128.1 g, 60mm, Hildebrand 7.


Åtsida
Kronprinsen och kronprinsessans vänstervända bröstbilder. Kronprinsens bröstbild med släta mantelveck och veck av hermelinmanteln på vänstra axeln. Kronprisessans bröstbild med diadem och mantelveck. Under porträtten texten "G. LOOS DIR. H. GUBE FEC." Under ledning av myntverkets direktör G.Loos graveras medaljen av H. Gube.

I omskriften: "lOS. FR. OSCAR PRINC. HER. REGN. SV. NORV.  lOSEPHINA MAX. EVG. PRINC. LEVC.". Som i översättning betyder = Josef Frans Oskar, Sveriges och Norges rikens kronprins - Josephina Maximiliana Eugenia, prinsessa av Leuchtenberg.


Frånsida
Himmelglobens norra del med sina kretslinjer och stjärnbilder. Solguden i strålsken åker över kräftans tecken i zodiaken. I omskriften: "TEMPORIS LÆTI LVX CANDIDISSIMA  / XIX IVN. A. MDCCCXXIII. / AVSP. CONNVB. GRAT. ORD.R. SVEC." Som i översättning betyder=Ett strålande ljus i lycklig stund - Sveriges rikes ständer önskar lycka till ett under goda förebud ingånget äktenskap, den 19 juni år 1822.


Bakgrund
Josefina föddes i vicekungens residens i Milano den 14 mars 1807. Hon var det äldsta barnet till vicekungen av Italien, Eugène de Beauharnais, som hade utnämnts av Napoleon år 1805. I dopet fick Josefina namnen Joséphine Maximilienne Eugénie Napoléonne; det första namnet efter ett önskemål från Napoleon, det sista som en hyllning till honom. Endast några månader efter födseln, 29 december, utsågs hon till prinsessa av Bologna och den 28 maj 1813 utnämndes hon till hertiginna av Galliera. Under barndomsåren bodde hon på slottet i Monza utanför Milano.

Efter Napoleons fall 1814 försökte Eugène de Beauharnais utropa sig till kung av Italien men när detta misslyckades blev familjen tvungen att fly till München. År 1817 köpte han staden och furstendömet Eichstätt där familjen hade ett residens, och utnämndes till hertig av Leuchtenberg; vintertid bodde familjen i München, sommartid på slottet i Ismaning och höstarna i Eichstätt.

I maj 1822 gav sig kronprinsen ut på en rundresa i Europa för att träffa dessa prinsessor. I Köpenhamn träffade han prinsessorna Caroline och Vilhelmina. I Nederländerna besökte han det kungliga hovet och blev förtjust i prinsessan Marianne, men hennes ålder, 12 år, gjorde dock att äktenskap inte var aktuellt. Den 23 augusti kom Oscar på besök till Eichstätt där han fick träffa den då 15-åriga Josefina och hennes syskon. Kronprinsen blev förtjust i Josefina och den 26 augusti anhöll han om hennes hand.

Kronprins Oscar reste därpå tillbaka till Sverige och Josefina började lära sig svenska. Den katolska vigselceremonin ägde rum i München den 22 maj 1823 genom ombud,, prinsen var sålunda ej närvarande. Två dagar senare lämnade Josefina hemmet för att resa till Sverige. I Lübeck möttes sällskapet av Mariana Koskull och grevinnan Brahe och gick ombord på linjeskeppet Carl XIII. Med på resan till Sverige var också Sveriges drottning Desideria som hållit sig borta från Sverige i 12 år. I Vaxholm gick kronprins Oscar ombord och när fartyget kom fram till Stockholm den 13 juni 1823 hade tiotusentals människor samlats på stränderna.

När fartyget var framme i Stockholm gick Josefina och drottningen ombord på slupen Vasaorden och gick i land vid Manilla på södra Djurgården. På bryggan väntade kungen och kronprinsen. Kvinnorna åkte sedan galavagn förspänd med åtta vita hästar till Haga slott där de välkomnades av prinsessan Sofia Albertina, syster till den avlidne kung Karl XIII.

Josefina bodde ett par dagar på Haga innan den katolska vigselceremonin bekräftades vid en ceremoni i Storkyrkan den 19 juni. En rad festligheter följde därefter som avslutades på Kungliga Teatern där man bland annat uppförde Per Adolf Granbergs Frejas högtid med musik av Franz Berwald samt Mozarts opera Titus mildhet. Inför bröllopet hade brudgummens far Karl XIV Johan tagit bort tidigare traditioner som fackeldans, publik spisning och sängledning, som dittills varit i bruk vid kungliga bröllop i Sverige.