Gustav II Adolf - 1 Öre 1626 - valsverkspräglad - Vackert pedagogiskt präglingstekniskt exemplar

3 950 kr

Gustav II Adolf - Säter: 1 Öre 1626 - valsverkspräglad - Vackert pedagogiskt präglingstekniskt exemplar
Mer pedagogiskt än så här blir det inte. Ovanligt tydligt med två myntbilder på samma plants. Mynten framställs, "präglas" genom att en ten förs in mellan två roterande valsar med de graverade myntbilderna på valsen. De två valsarna ska, optimalt, vara helt synkroniserade, men ofta var det inte möjligt. Efter valsningen, klipptes mynten ut från tenen och i de fall valsarna ej varit synkroniserade hamnar de präglade myntbilderna avsedda för två olika mynt på samma avklippta myntämne. Dessutom syns väldigt tydligt, graderna från saxen som klippt ut myntbilderna. 

Tredje sidans kvalitet, dvs kanterna, avslöjar klippingens verkliga slitage! Är kanterna skarpa, som i detta fallet, indikerar det att myntet ej cirkulerat i nämnvärd omfattning.

Detta exemplar påvisar ttre viktiga präglingstekniska aspekter, dels effekten av valsverksaframställningen, dels effekten av tenens avklippning, dels de skarpa kanterna (myntets tredje sida). Ett sällsynt pedagogiskt, och dessutom vackert, exemplar för dig som söker ett mynt att demonstrera och förklara myntframställning för dina vänner och bekanta. Slitagemässigt 1+/01, 3x2,5cm, 27.62g, SMB 174.


Sist men inte minst, myntet är dessutom en youtube-stjärna från min kanal där jag demonstrerar dessa präglingstekniska aspekter!