Henrik Gabriel Porthan (1739-1804) av Maurits Frumerie - Vackert exemplar - Den finländska historiens fader
Henrik Gabriel Porthan (1739-1804) av Mauritz Frumerie - Vackert exemplar
Brilliant brons, 13.16g, 31mm, utgiven av Svenska akademien 1839, Hyckert II:7:2, kvalitet 01/0
Åtsida
Porthams vänstervända bröstbild, under bilden gravörens initialer. I omskriften: "HG PORTHAN R CANC CONSIL ELOQV. PROF AB EQV AUR"
Frånsida
En man i romersk dräkt, sittande på en antik stol. Han håller en pergamentrulle i vänstra handen och den högra utsträckt, likasom till talande åtbörd. I omskriften: "UNO SUB PECTORE CUNCTA VETUSTASI" och i avskärningen: "DEN. A MDCCCIV".
Henrik Gabriel Porthan (1739–1804), född i Viitasaari prästgård i Tavastland, var en central gestalt i det finländska och svenska akademiska livet. Trots en svår barndom, där han tidigt förlorade sin far till psykisk sjukdom, fann Porthan en fristad hos sin farbror i Kronoby, där hans intresse för historia och litteratur väcktes.
Efter att ha studerat vid Kungliga Akademien i Åbo blev Porthan professor i vältalighet 1777, en position han behöll fram till sin död. Han var en skicklig talare och lärare som förenade humanistiska ideal med praktisk pedagogik. Hans föreläsningar präglades av hans breda kunskap och förmåga att engagera studenter med anekdoter och träffande observationer.
Porthan gjorde banbrytande insatser inom fennofili – forskningen om Finlands kultur och historia. Han var först med att systematiskt studera finsk folkpoesi och lade grunden för det finska nationaleposet Kalevala. Som historiker var han den förste som betraktade Finlands historia som ett eget forskningsområde, vilket återspeglas i hans omfattande verk om Finlands medeltid och kyrkohistoria.
Medaljen från 1839, graverad av Maurits Frumerie, visar på framsidan Porthans porträtt och på frånsidan en symbolisk gestalt som representerar hans omfattande lärdom och historiska insikter med texten "UNO SUB PECTORE CUNCTA VETUSTAS" – "I ett enda bröst ryms all forntid".
Att hålla denna medalj är att få tillgång till en tidsmaskin – ett föremål som berättar om Porthans betydelse inte bara för Finlands utan även för Sveriges akademiska och kulturella utveckling.