Karl (X) Gustav som tronföljare - medalj ca 1649/50 - XR

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Karl (X) Gustav som tronföljare - medalj ca 1649/50 - XR
Ett vackert exemplar av en extremt sällsynt tennmedalj som har utdelats av Karl Gustav både under tiden som tronföljare men även efter det att han blivit kung. Medaljerna göts ursprungligen och vi befinner oss i bryttiden för gjutna och präglade medaljer. Av den här medaljen känner jag endast till två exemplar i silver: 1) Bonde 2010:6:25, kv. 1+/01 såld för 82.000:- + provision, 2) MISAB 2014:10:986, kv 1/1+, perforerad såld för 2.000:-!. I tenn känner jag endast till det här utbjudna exemplaret i privat ägo vilket ingick i Sune Eberhard Cronas samling som såldes i Amsterdam 1937, nr 282. I KMK:s samling saknas den i silver men ett exemplar finns i tenn. Ett tillfälle för dig som samlar vackra medaljer och extrema rariteter. Kvalitet 1+/01, 36.6g, 47x44mm. Hildebrand 3. Osignerad men troligtvis av J.B. Braun eller G. Pfründt.


Åtsida
Kronprinsens högervända bröstbild med långt utslaget hår samt omskriften: "CAROLUS GUSTAVUS, D G REGNI SUECIAE HAER EL PRIN, COM PAL RHEN PAV, I, C MONT DVX", som översatt blir med förkortningar utskrivna: "Carl Gustav, med Guds nåde vald arvprins till Sveriges rike, pfalzgreve vid bayerska Rhen, hertig av Jülich, Cleve och Berg".


Frånsida
Ett fartyg på upprörda böljar, mitt i fartyget en rustning och fanor upphängt i ett träd, allt belyst av ett strålande Jehova. I omskriften: "IN [Iehova] SORS MEA. IPSE FACIET", som översatt lyder: "I Herrens hand lägger jag mitt öde. Han skall göra
det".