Karl XI rider Eriksgata 1673 av Arvid Karlsteen - MYCKET SÄLLSYNT

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Karl XI rider Eriksgata 1673 (Redan såld)
Syftet med resan var att kungen skulle visa upp sig i de områden eller landskap som ingick i hans rike, för att få bekräftelse på sin maktställning och hyllas som kung. I gengäld hade han att lova att hålla fred och respektera de olika lagsagornas lagar. Eriksgatan som för första gången "reds" under medeltiden (den första dokumenterade genomfördes av Magnus Eriksson 1335) var viktiga för att befästa den nyvalde konungens maktbas och erhålla stormännens trohet. Från och med Gustav Vasas ättlingar ärvdes tronen och makten erhölls då av "gud" och Eriksgatan fick en allt mer symbolisk innebörd men fortlevde länge som en kunglig tradition.


Om medaljen och dess sällsynthet  - RR
Ett mycket vackert och praktfullt bronsexemplar, tekniskt ocirkulerad, med fullt bevarad präglingsglans och endast obetydliga märken av hantering och lätt kabinettsslitage på de högsta partierna.  I den internationella databasen Coin Archives Pro (där de flesta större auktionsföretagens resultat finns arkiverade) har under de senaste ca 20 åren inte ett enda exemplar i brons omsatts. Medaljen i brons saknades även i friherre Bondes samling som såldes 2007-2010. Medaljen saknades även i den del av Sven Svenssons samling som såldes 1966 och 1970 av Hirsch Mynthandel. Ett dåligt exemplar (kvalitet schön =kv 1) ingick i storsamlaren Sune Eberhard Cronas samling som såldes av Felix Schlessinger i Amsterdam 1937 med objektsnummer 336. Det här utbjudna exemplaret, är det i särklass bästa kända av de två av mig kända enligt ovanstående statistiska källor. Osignerad, graverad av Arvid Karlsteen. Kvalitet 01, RR, 44.99g, 35mm. Hildebrand 37. Stenström 9.


Åtsida
Karl XI:s högervända bröstbild iklädd lagerkrönt peruk och manteldraperad harnesk. I omskriften: "CAROLUS XI D G REX SUEC"


Frånsida
Konungen ridande till vänster med högra handen utsträckt. I omskriften: "LUSTRATIS FINIBUS" som översatt lyder: "Sedan landet genomrests".