Kungliga Bergskollegiums belöningsmedalj i guld till 8 dukaters vikt för skickligt arbete från 1763 av Daniel Fehrman - XR - Möjligen UNIK - Pris på förfrågan

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Kungliga Bergskollegiums belöningsmedalj för skickligt arbete från 1763 av Daniel Fehrman - XR - Möjligen UNIK - Pris på förfrågan

Ett tilltalande och sällsynt exemplar, dock saknas ring och kedja som det ursprungligen levererades med för att bäras runt halsen. Medaljerna utdelades i både guld och silver. När Bror Emil Hildebrand katalogiserade Sveriges kungliga medaljer 1874/75 var han inte medveten om exemplar i guld. Förutom det här erbjudna exemplaret finns ett "nypräglat" från 1780 som ingick i den så kallade kungliga gåvan, där Gustav III gav sin kusin, hertigen från Oldenburg, en magnifik gåva bestående av 65 guldmedaljer presenterade i ett schatull tillverkat av Haupt. Var detta exemplar ur den kungliga gåvan befinner sig idag saknar jag information om. Under min omfattande inventering, där jag har granskat flertalet stora samlingar från andra halvan av 1800-talet och fram till idag, har inga andra exemplar varit till salu. Det här erbjudna exemplaret är enligt min kännedom det enda kända i privat och offentlig ägo, och det enda tillgängliga för en presumtiv samlare. Medaljen är präglad med en vikt på 8 dukater, 27.55 gram, med en diameter på 35 mm och en kvalitet på 1+/01. Hildebrand 58. Detta exemplar stammar ur samling "Fehrman".


Åtsida
En grupp av bergsverksredskap samt en strömmande urna, och över alltsammans ett yminghetshorn


Frånsida
En lagerkrans som går genom Sveriges tre kronor och en större kunglig krona. Text på fem rader: "SWENSK / BERGSMANS / HEDERSMÄRKE / FÖR SNILLE / OCH FLIT•"


Om de svenska kungliga guldmedaljerna
De svenska kungliga guldmedaljerna var präglade på uppdrag av konungen och avsedda som gåvor till andra kungligheter. Upplagorna för dessa exklusiva guldgåvor var från början mycket små, troligtvis endast någon handfull präglades. Den absoluta majoriteten av de en gång präglade guldmedaljerna har, på grund av sitt höga metallvärde, sedan länge smälts ned och försvunnit. Endast ett ytterst litet fåtal guldmedaljer har överlevt till våra dagar. Därför är samlandet av svenska kungliga guldmedaljer det mest prestigefyllda och svårtillgängliga samlarområdet, där guldmedaljer mycket sällan bjuds ut på marknaden. Det krävs därför tålamod, resurser och långsiktighet för att samla på svenska kungliga guldmedaljer. Är du intresserad av att lägga grunden till en sådan exklusiv samling? Kontakta mig för en diskussion om dina samlarambitioner – givetvis helt utan förpliktelser.


Jag erbjuder även individuella betalningslösningar med upp till 24-månaders räntefria köp. Kontakta mig för finansiella diskussioner.