Nordiska spelen 6-14 februari 1926 - I originalförpackning - Sällsynt helobjekt

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Nordiska spelen 6-14 februari 1926 - I originalförpackning - Sällsynt helobjekt

Bronsplakett, 35x52mm, 45.32g, osignerad, av Sven Kulle?, i originalförpackning av papp med A.Rydin inskrivet som mottagare. Kvalitet 01. Som vanligt är helobjeken sällsynta, dvs de flesta plaketter som överlevt till våra dagar är inkompletta, dvs de skanr lriginal pappförpackningn. 



Nordiska spelen
Nordiska spelen var vinteridrottstävlingar som hölls på olika platser i Norden mellan 1901 och 1926. De arrangerades av Sveriges centralförening för idrottens främjande och var en föregångare till de olympiska vinterspelen. Vilka sporter som ingick varierade mellan de olika spelen.

Idén till spelen kom i slutet av 1890-talet från Johan Widmark och utvecklades av Viktor Balck och Centralföreningen. Nordiska spelen skilde sig markant från de olympiska spelen, både till utformning och ideologi. De innehöll vinteridrotter som senare inte togs upp i det olympiska programmet, till exempel sparkstötting och issegling. Spelen präglades starkt av en nationalistisk manifestation av nordisk kampanda och kultur, vilket återspeglades i valet av grenar. Detta gav också utrymme för grenar som inte normalt förknippas med vinteridrott, som fäktning (en traditionell militäridrott) och gymnastik, som genom Linggymnastiken hade en framträdande plats i den nordiska, särskilt svenska, kroppskulturen. Förutom idrottstävlingarna anordnades många utställningar och andra sidoevenemang för att visa upp det vintriga Nordens unika kvaliteter.

Coubertins internationalistiska olympiska ideal var därför i stort sett frånvarande vid Nordiska spelen. Trots detta var spelen stora folkfester som väckte uppmärksamhet även utomlands. Även om utländska idrottare bjöds in att delta var den stora majoriteten av de tävlande svenska.

Vid de första Nordiska spelen i Saltsjöbaden 1901 beslutades att spelen skulle hållas vartannat år, växelvis i Sverige och Norge. Efter unionsupplösningen 1905 hölls dock alla tävlingar i Sverige, och mer sällan än vartannat år. (Liknande spel anordnades i Helsingfors 1907, med svenskt deltagande.) Spelen 1930 ställdes in på grund av ogynnsamt väder. I början av 1930-talet gjordes försök att återuppliva tävlingarna med spel vart fjärde år i Sverige, Norge och Finland, med start 1938, men förslaget föll.