Oskar II - Uppsala universitets 400-årsfest - Vacker bronsmedalj i originaletui från utgivandet 1877 - graverad av Adolf Lindberg

1 500 kr

Oskar II - Uppsala universitets 400-årsfest - Vacker bronsmedalj i originaletui från utgivandet 1877 - graverad av Adolf Lindberg
Brons, 82.3g, 57mm, kvalitet 01/0, Hyckert XIII:96:14. Präglad på det kungliga myntverket på uppdrag av Uppsala universitet. Medaljen i sig själv är inte ovanlig, däremot är den sällan förekommande som helobjekt, dvs som den här utbjudna med originaletui.


Åtsida
Konungens högervända bild, under bilden gravörens namn: "A. LINDBERG.". I omskriften: "OSCAR II REX SVECIÆ ET NORVEGIA"


Frånsida
En kvinna iklädd antik dräkt och med en lagerkrans på huvudet (som symboliserar Universitetet) sitter på en tron. Med vänster hand vilar hon på en trekantig sköld med Sveriges riksvapen vid sin sida, och i sin högt lyfta högra hand håller hon en brinnande lampa. Ovanför kvinnans huvud syns den strålande Nordstjärnan (Polstjärnan). Bakom tronen finns ett liggande lejon, samt de fyra fakulteternas symboler: en kalk, en lagtavla, Hygieias skål och en lyra. Bredvid syns också en lagerkrans och en fladdermus som flyger bort. I avskärningen på fyra rader: "PERACTA QUATUOR SECULA CELEBRAVIT UNIVERSITAS UPSALIENSIS MDCCCLXXVII" på fyra rader. På kanten av golvet (avskärningslinjen) gravörens namn till höger: "LINDBERG". I omskriften: "EX TENEBRIS PER UMBRAS AD LUCEM"

Den latinska inskriptionen kan översättas som: I omskriften: "Från mörker till ljus, genom skuggorna" och i avskärningen: "Uppsala universitet firade fyra fullbordade århundraden 1877"


 

Uppsala universitets fyrahundraårsfest firades den femte till sjunde september 1877.
Efter att ärkebiskop Jakob Ulfsson hade fått påvens tillstånd, daterat den tjugoåttonde februari 1477, att inrätta ett "studium generale" (en allmän högskola) för teologi, juridik, medicin och filosofi i Uppsala, utfärdades privilegier för Uppsala universitet av riksföreståndaren Sten Sture den äldre den andra juli samma år. Därefter öppnades universitetets lärosalar för första gången den sjunde oktober 1477.

Fyrahundraårsfesten besöktes av Hans Majestät Konungen, Hans Kungliga Höghet Kronprinsen, deputerade från inhemska och utländska universitet och lärda samfund, medlemmar av statsrådet med flera.

Festen inleddes i domkyrkan med en gudstjänst som förrättades av ärkebiskop Anton Niklas Sundberg. Efter gudstjänsten följde i tur och ordning en festkantat, ett hälsningstal på latin, lyckönskningar framförda av deputerade, samt ett akademiskt festtal med titeln "Om vetandets makt".

Efter kyrkofestens avslutning överlämnade Hans Majestät Konungen en gåva på 40 000 kronor till universitetet. Ränteavkastningen från denna gåva skulle användas till understöd för yngre vetenskapsidkares författarverksamhet.

Den andra dagen ägde doktorspromotioner rum inom universitetets fyra fakulteter.

Den tredje dagen besöktes domkyrkan, universitetsbiblioteket, myntkabinettet och universitetets övriga institutioner. Dessutom gavs konserter av studentkårens sångförening.