Olof Skötkonung 995-1022, Penning Long Cross - Blandgrupp med förvirrade inskrifter - VACKER OCH MYCKET SÄLLSYNT - RR

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Olof Skötkonung 995-1022, Penning Long Cross - Blandgrupp med förvirrade inskrifter - VACKER OCH MYCKET SÄLLSYNT - RR
Ett synnerligen välbevart exemplar av Sveriges första myntning. Myntet är kopplat till "säkra" Olof Skötkonungs Sigtunapräglingar av CRVX-typ med helt eller delvis läsbara inskrifter via Brita Malmers (SMH 357) och kedja nummer 11. Intressant nog har Malmer endast noterat ett exemplar på fyrkantig plants i sin katalogisering och ej någon på rund plants, vilket antyder att detta mynt är synnerligen sällsynt. Myntet väger 1.57g och har en diameter av 19.3mm Myntet är upptaget i mina böcker under Olof Skötkonung med referensnummer SMB 72. Detta exemplar är över snittet i kvalitet för motsvarande mynttyper, full skärpa i detaljer och med bra lyster. Några sedvanliga testmärken.  Kvalitet 1+/01, RR. Ett tillfälle som sällan erbjuds! 


ÅTSIDA
Konungens vänstervända bild med omskriften: "Lʘ+EʘPLI+ONLCO". Den illitärära gravören har byggt upp omskriften med bokstäver som efterliknar CRVX-präglingarna och man kan med viss fantasi och ansträngning se likheter med originalpräglingarna, tex den senare delen av strängen innehåller Olofs namn: "ONL", vilket återfinns på den föregående säkert läsbara CRVX-typen: "ONLAF".


FRÅNSIDA
Stort kors (Long Cross) med korsändarna avslutade med tvärbalkar samt omskriften: "+LEOFDANT" där frånsidans omskrift är tydligt läsbar och troligen anger namnet på myntmästaren i Sigtuna då denna frånsidesstamp graverades.