Oskar II och Sophia, Silverbröllopet 1857-1882 - Ett praktexemplar med frostaktig relief och djupt spegelglänsande ytor

47 500 kr

Oskar II och Sophia, Silverbröllopet 1857-1882
Ett praktexemplar med frostaktig relief och djupt spegelglänsande ytor och härligt blå-guldskimrande originalpatina.
Ett drömexemplar för varje samlare av sällsynta och vackra praktmedaljer i den största storleken! Minnesmedalj utgiven med anledning av Oskar II och Sofias 25-åriga bröllopsdag. En av de större medaljerna som går att anskaffa, dessutom i underbart skick. Silver, 70mm,  165.6g, Kvalitet 01/0. Graverad av Lea Ahlborn. NM XIII:115:49. Präglad på uppdrag av Svenska Frimurareorden.

Till högtiden utgavs en serie praktmedaljer graverade av Lea Ahlborn, alla i samma imponerande storlek:

- Avseglade skepp mellan två pelare
- Segelbåt från sida (regatta)
- Neptunus stående på frånsidan
- Kungaparets krönta monogram inom strålkrans (den här utbjudna)


Prins Oskar, hertig av Östergötland, företog år 1856 en resa till kontinenten och England, där han hos fursten och furstinnan av Wied på slottet i Biebrich för första gången sammanträffade med sin blivande gemål, prinsessan Sophia av Nassau. Kort efter sin hemkomst återvände prinsen till Biebrich, där trolovningen ägde rum den 6 oktober samma år. Vigseln, som ägde rum även den på slottet i Biebrich, förrättades av kyrkorådet Dietz den 6 juni 1857. Resan tillbaks till Sverige gick över Trawemünde, varifrån prinsen, i egenskap av högste befälhavare över en svensk-norsk eskader, som blivit avsänd att hämta fursteparet och dess uppvaktning, själv hemförde sin brud ombord på linjeskeppet Stockholm, där kommendörkaptenen Carl Justinus von Diederichs förde befäl. Landstigningen ägde rum den 19 juni vid Logårdstrappan i Stockholm. Själva silverbröllopsfesten som ägde rum 25 år senare inleddes med tacksägelsegudstjänst i slottskapellet den 6 juni 1882 och varade i flera dagar.


Åtsida
Konungaparets högervända bilder, under bilderna gravörens namn: "LEA AHLBORN". I omskriften: "OSCAR II ET SOPHIA REX ET REGINA SVECIÆ ET NORVEGIÆ" och nederst en femuddig stjärna. Kring kanten en pärlrand.


Frånsida
Konungens och drottningens av en rosenkvist omflätade namninitialer "O S", sammanbundna under kunglig krona, däromkring en strålkrets och en frimurarekedja (tåg med fyra valknutar och med tofs på vardera ändan). I omskriften: "SALUS VESTRA NOSTRUM GAUDIUM." och i avskärningen på fem rader: "PROTECTORI ET FRATRI EXCELSISSIMO OPTIMO / MEMORIAM CONIUGII PER XXV ANNOS PROSPERRIMI CELEBRANTI / FRATRES LIBERI CEMENTARII / SVECIE ET NORVEGIE / DIE VI IUNII A. MDCCCLXXXII.". 


Den latinska texten översatt lyder ungefär: "Er lycka är vår glädje" och i avskärningen: "Till den yppersta beskyddaren och brodern, den bäste / För att fira minnet av ett 25 år långt lyckligt äktenskap / Bröderna, de fria murarna / Sverige och Norge / Den sjätte juni år 1882"