Solna kyrka och dess kopplingar till historikt framstående personer

3 500 kr

En historiskt intressant minnesmedalj i silver över Solna kyrka i Stockholm med historiska kopplingar till flera framstående personer, inklusive C.C. Gjörwell, Michael Choraeus, Bernhard Crusell och C.J.L. Almqvist. Silver, 40.33g, 45mm, utgiven 1938 ingående i en serie över berömda män och deras begravningsplatser i Stockholm. Kvalitet 01, sällsynt


Åtsida
Solna kyrka i Stockholm, under kyrkan texten: "SOLNA KYRKA"


Frånsida
En duva med utslagna vingar över de fyra namnen: "C.C.GJÖRWELL / MICHAËL CHORÆUS / BERNHARD CRUSELL / C.J.L. ALMQVIST", underst en lagerkvist. I omskriften: "DE HÖRDE PARADISFÅGELN SJUNGA INNAN TYSTNADEN OMSLÖT DEM HÄR". Citatet är hämtat från Carl Jonas Love Almqvists roman Det går an som publicerades 1839. Det är en del av Almqvists större verk Törnrosens bok. Almqvist är en av Sveriges mest betydande författare från 1800-talet, och Det går an är en av hans mest kända verk.



  • C.C. Gjörwell (Carl Christoffer Gjörwell): Gjörwell var en svensk författare och publicist som spelade en central roll i 1700-talets svenska litterära kretsar. Han är känd för att ha grundat en rad tidningar och tidskrifter. Gjörwell var också aktiv som kyrkvärd i Solna kyrka, vilket kopplar honom direkt till kyrkan.

  • Michael Choraeus: Michael Choraeus var en svensk präst och teolog. Han var verksam som kyrkoherde i Solna församling, där Solna kyrka är huvudkyrkan, och hade därmed en direkt koppling till kyrkan.

  • Bernhard Crusell: Crusell var en framstående svensk klarinettist och tonsättare under 1800-talet. Han bodde en tid i Solna, och även om det inte finns några specifika dokumenterade kopplingar mellan honom och Solna kyrka, är det troligt att han var involverad i kyrkans musikliv under sin tid där, eftersom kyrkan ofta var en central plats för både religiöst och musikaliskt liv på den tiden.

  • C.J.L. Almqvist (Carl Jonas Love Almqvist): Almqvist var en betydande svensk författare, poet, kompositör och lärare. Han var prästvigd och hade periodvis tjänst i olika församlingar. Även om Almqvist inte har en direkt dokumenterad koppling till Solna kyrka, är det känt att han rörde sig i Stockholm och dess omgivningar under sina år i Sverige, och det är möjligt att han kan ha haft någon kontakt med kyrkan genom sina tjänster eller personliga nätverk.