Sverige, Jenny Lind 1820-1887, Operasångerska - Näktergalen, Bronsmedalj

2 750 kr

Sverige, Jenny Lind 1820-1887, Operasångerska - Näktergalen, Bronsmedalj
Sällsynt bronsmedalj till minne av Jenny Lind graverad av  A. Lindberg. Kvalitet 01-01/0, 58g, 50mm


ÅTSIDA
Jenny Linds porträtt samt omskriften: "JENNY LIND GOLDSCHMIDT FÖDD 6 OKT 1820 DÖD 2 NOV 1887". Gravörens namn i högra fältet: "A. LINDBERG"

FRÅNSIDA
Sittande bevingad gudinna skrivande på tavla samt texten ovanför:" ANDA OCH KONST". Nedanför texten: "AF KONGL MUSIKALISKA AKADEMIEN"


Kort historisk beskrivning (Källa Wikipedia)
Lind fick sin musikaliska utbildning vid Adolf Fredrik Lindblads musikskola i Stockholm. Hon turnerade mycket, bland annat i flera europeiska länder. I det som nu kallas för Tyskland träffade hon bland annat Felix Mendelssohn som skrev ett oratorium för hennes röst. I England kom drottning Viktoria till hennes konserter och historien säger att det var hon som gav henne ett smycke med en näktergal som var smyckad med rubiner och smaragder. Lind kontaktades snart av P.T. Barnum som rest till England för att försöka engagera henne. Till en början var Lind tveksam men accepterade när det garanterade gaget var 150 000 dollar för 150 konserter. Hon skulle även få en bonus på merförsäljning. Hon anlände till New York i september 1850. Mottagandet var fantastiskt. Impressarion P.T. Barnum hade engagerat tusentals personer, bland annat New Yorks brandmän, och lanserade Lind som ”The Swedish Nightingale”, ”Den svenska näktergalen”. H.C. Andersens Näktergalen anses vara skriven som en hyllning till Lind – Andersen var förälskad i henne och friade till henne flera gånger, men hon avböjde alltid.

#