Ulrika Eleonoras död på Karlbergs slott den 26 juli 1693 och begravning i Riddarholmskyrkan den 28 november samma år av Arvid Karlsteen

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Drottningens död på Karlbergs slott den 26 juli 1693 och begravning i Riddarholmskyrkan den 28 november samma år
Karl XI:s gemål, drottningen Ulrika Eleonoras hälsa hade under de senaste åren, efter yngsta dotterns födelse, varit vacklande och blev efter hand svagare, så att hon hela sista vintern var sängliggande. I juni 1693 flyttade drottningen till det för henne så kära Karlbergs slott, vilket hon hade fått i gåva av sin man och Konung Karl XI. För att möta döden på ett korrekt sätt lät hon den 25 juli bära sig i en stol fram till altaret i slottskyrkan för att mottaga sista smörjelsen och Nattvarden. Följande dag avled hon och liket kvarstannade på Karlberg till den 30 oktober då det bisattes i Riddarholmskyrkan, där också begravningsakten genomfördes den 28 november i Rikets Ständers närvaro. Ulrika Eleonora, prinsessa av Danmark, hade kommit som "fredspant" 1680 till Sverige och i och med giftermålet med Karl XI tog det så oerhört blodiga Skånska kriget slut och fred varande mellan rikena under hela hennes livstid. Men strax mullrade krigstrummorna igen och redan år 1700 var det dags igen då Danmark förklarade Sverige krig. Medaljen utdelades till de kungliga råden och utländska sändebud i guld, till ledamöter av ridderskapet och adeln i silver.


Om medaljen och dess sällsynthet - R
Ett vacker och tekniskt ocirkulerad silvermedalj med fin bottenlyster och endast obetydliga märken och lätt kabinettslitage på de högsta partierna. I den internationella databasen Coin Archives Pro (där de flesta större auktionsföretagens resultat finns arkiverade) har under de senaste ca 20 åren endast fem silverexemplar noterats, inklusive det här utbjudna. Ett exemplar i motsvarande kvalitet som det här utbjudna såldes av Künker 2014 för 550 Euro ex köparprovision. Ett exemplar ingick i greve Bondes samling som såldes i av Ulf Nordlind 2009 med objektsnummer 402. Bondes exemplar var dock betydligt sämre (1+). Medaljen saknades i den del av Sven Svenssons samling som såldes 1966 och 1970 av Hirsch Mynthandel. Ett silverexemplar ingick i Sune Eberhard Cronas samling som såldes av Felix Schlessinger i Amsterdam 1937 med objektsnummer 409. Även detta exemplar var i dåligt skick (gut erhalten). Det här utbjudna silverexemplar är sålunda det femte av mig kända i den privata marknaden, enligt ovanstånde statistiska källor, och ett av de bästa bevarade. Medaljen tillhör inte de stora sällsyntheterna, men fortfarande en medalj som är ovanlig och sällan bjuds ut till försäljning. Graverad av Arvid Karlsteen. Kvalitet 1+/01- 01, R, 47.56g, 45mm. Hildebrand 18, Stenström 87. (#630)


Åtsida
Drottningens högervända manteldraperade bröstbild. Under bilden gravörens namn: "AKarlsteen". I omskriften: "DIVA VLR. ELEON. REG. SVE. REGIS. REGNI. SECVLIQ. DESIDERIVM", som översatt lyder: "Den gudomliga Ulrika Eleonora, drottning av Sverige, saknad av konungen, riket och århundradet".


Frånsida
Drottningen med en palmkvist i handen vilande på en molnbädd. Ulrika blickar upp mot odödlighetens stjärnkrona som vilar på ett moln i himmelen. Nedanför avbildas ett segment av jordgloben på vilken drottningens regalier, kronan, spiran och riksäplet ligger.  I övre delen av omskriften texten: "SOLIO MELIORE RECEPTA" och i den nedre i något mindre storlek: "NATA. 1656. CORON: 1680. DENAT. 1693". Hela texten översatt lyder: "Uppsatt på en bättre tron. - Född 1656, krönt 1680, död 1693"


x