Ulrika Eleonora - Medaljpräglad 1/2 riksdaler till kröning den 25 november 1680 av Arvid Karlsteen - Vackert och tilltalande exemplar - RAR

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Drottningens kröning i Stockholms storkyrka den 25 november 1680 (Medaljen är redan såld)
Efter giftermålet tillbringade konung Karl XI och drottningen Ulrika Eleonora sommaren och hösten på Strömsholm och Jakobsdal (Ulriksdal). Från sistnämnda ställe skedde ett praktfullt intåg i Stockholm den 24 november och följande dag förrättades kröningen av ärkebiskop Johannes Bazius, som tillsammans med riksdrotset Greve Magnus Gabriel De la Gardie satte kronan på drottningens huvud.


Medaljpräglad 1/2 Riksdaler - MYCKET SÄLLSYNT - RR
Ett vackert och tilltalande exemplar med nästan fullt bevarad guldskimrande präglingsglans och endast obetydligt cirkulationsslitage. Kastmynt och medaljer präglade under Kristina, Karl X Gustav, Karl XI och Ulrika Eleonora är synnerligen snarlika i användning och utseende och ofta framställda av samma gravörer. De sk "kastmynten" är präglade i givna fastställda vikter kopplade till rådande myntordning, ofta 2 Mark, 1, 1/2, 1/4-riksdaler eller 1/3 riksdaler. Samtidigt präglades myntlika medaljer som i likhet med kastmynten antingen utdelades eller utkastades, de senare alternativet vittnar cirkulationsslitaget med flertalet förekommande medaljer. "Vågdelaren" mellan mynt och medalj är att den senare inte har präglats i givna myntvikter utan med en spridning i olika vikter, där en del avsiktiligt eller rent slumpmässigt defakto präglats i myntvikter. Ovanstående medaljpräglade kastmynt har just präglats i 1/2 riksdalers vikt. I den internationella databasen Coin Archives Pro (där de flesta större auktionsföretagens resultat finns arkiverade) har under de senaste ca 20 åren har totalt fem exemplar sålts, men endast detta exemplar har präglats till 1/2 riksdalers vikt. Det här utbjudna kastmyntet är sålunda det enda som noterats i databasen och som sådan mycket sällsynt. Hildebrand 7, Stenström 42, silver, kvalitet 1+/01++, 14.69g, 31.28mm. RR.


Åtsida
Drottningens högervända bröstbild med draperad mantel. Pärlor och spetsar i det uppsatta nackhåret, på bröstet ett smycke med hängpärla, samt omskriften "VLRICA. ELEONORA".


Frånsida
En stor kunglig krona med texten ovanför: "FACTA SOCIA REGNI" som översatt lyder: "Hon har blivit delaktig i kungamakten"