Alfred Nobel (1833-1896) - Uppfinnare av dynamiten och grundare av Nobelpriset

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Alfred Nobel (1833-1896), till 30-årsminnet av hans död av Erik Lindberg 1926
Utgiven av Svenska Akademien, silver 45.46g, 45mm, kvalitet 01, UE 268, upplaga 150 exemplar + 1 exemplar till KMK. Randstämpel: "SILVER 1926".

Ett sämre exemplar klubbades på Stacks auktion (NGC MS63) i februari 2024 för 800 USD, ett annat exemplar i kvalitet 1+/01)(01 klubbades 2023 på MISAB för 5.200:-


Åtsida
Alfred Nobels vänstervända bröstbild, under bilden gravörens monogram och årtal 1926. I omskriften: "ALFRED NOBEL"


Frånsida
En kvinnlig allegorisk figur i strid med en flerhövdad hydra, där hon stöter en spjutspets genom ett av huvudena. I avskärningen ett citat av Nobel: "MALA CORPORE ANIMIQVE SCIENTIA VINCENT" (Kunskapen ska besegra kroppens och själens onda)


Alfred Bernhard Nobel föddes den 21 oktober 1833 i Stockholm och avled den 10 december 1896 i San Remo, Ligurien, Italien. Han var en svensk kemist, uppfinnare av dynamiten, industriell entreprenör, donator, ingenjör och grundare av Nobelpriset. Grundämnet nobelium, med atomnummer 102, är uppkallat efter honom.

Trots att Nobels uppfinningar kunde användas för krigsändamål, hyllade han själv fred. Denna dualism ligger till grund för hans testamentariska förordnanden om Nobelprisets syfte att gynna mänskligheten och det särskilda fredspriset. Nobel menade att dynamiten skulle leda till fred och förklarade: "När man inser vilken kraft som finns i sprängämnen och krut och vilken skada de kan orsaka, kommer man att avstå från att använda dem."

Han var mycket intresserad av vetenskap och konst och hedrades för detta på flera sätt. Utöver sitt vetenskapliga arbete författade han även skönlitteratur på både svenska och engelska. Hans dikter uttryckte oftast ensamhet, melankoli och leda vid livet. Han hade ett bibliotek med nästan 2 600 volymer, varav de flesta var skönlitteratur. Det litterära intresset återspeglas även i nobeltestamentets föreskrift om litteraturpriset.

Nobelpriset delas årligen ut den 10 december, på Nobeldagen. Det prisar personer som gjort betydande upptäckter eller uppfinningar inom fysik, kemi, fysiologi eller medicin, "producerat det utmärktaste inom litteraturen i idealisk riktning", samt arbetat för fred och mänsklighetens bästa.