Carl Milles - Stockholmia 55 - Mycket sällsynt

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Carl Milles - Stockholmia 55
Det svenska frimärkets 100-årsjubileum och den filatelistiska världsutställningen i Stockholm den 1-10 juli 1955
En mycket sällsynt silvermedalj, graverad av Carl Milles för den internationella frimärksutställningen i Stockholm 1955. Det här utbjudna exemplaret är utan randskrift och kom sålunda ej att utdelas som prismedalj utan har sannolikt utdelats till någon i juryn eller annan funktionär av betydelse vid mässan. Detta exemplar utgör även illustrationsmedaljen i min bok. Obetydlig patinaförändring framför huvudet på åtsidan. Silver, 76.95g, 56mm. MKD Nr 134, sid 365 (Medaljer och Konstnärer av Delzanno)


Åtsida
I centrum en naken, åt vänster springande mansfigur, som i sin  högra hand håller ett brev och i vänstra handen ett brev och en blomma. Bakom centralgestalten, en mindre, naken åt höger springande mansfigur. Upptill till höger tre stjärnor och en del av en månskära. Längst ned i bilden, överdelen av en mansfigur, som i höger hand håller ett brev och ovanför armen en blixt som går från höger till vänster som en avdelare av medaljens bild. Signerad av konstnären "C MILLES" i nedsänkt relief utmed kanten nere till vänster kl 20.


Frånsida
Text på tio rader: "LIVET / TANKEN / ORDET / BOKSTAVEN / PAPPER OCH PENNA / FRIMÄRKET / TÅG BÅT FLYG / MOTTAGARE /SVAR / INTELLIGENS". Nedtill, till vänster om ordet "svar”, ett hjärta. I nedsänkt relief utmed vänstra kanten texten: "SVERIGES FRIMÄRKE 100 ÅR" och utmed högra kanten: "STOCKHOLMIA 55". Signerad av konstnären "C MILLES" i nedsänkt relief utmed kanten nere till höger kl 16.



Utställningen som anordnades på Liljevalchs konsthall blev en stor succé och organiserades av Riksorganisationen Sveriges Filatelist Förening och Postverket. Totalt besöktes utställningen av 35.000 besökare och portarna för den hektiska utställningen stängde söndagen den 10 juli kl 22.00. Utställningskommisarie var Gunnar Sandberg och Georg Menzinsky var juryns ordförande. Man beslutade att prismedaljer i fyra olika valörer skulle framtas för detta syfte.:
- guld (43mm)
- förgyllt silver, silver, respektive brons (56 mm)

Medaljen beställdes av styrelsen kring årsskiftet 1953/54 och uppdraget gick till Carl Milles. Medaljen blev klar under hösten 1954 och färdig för prägling den 8 november. Medaljerna präglades av Kungliga Myntverket på Kungsholmen. Styrelsen beställde samtliga medaljer med viss marginal för hur priserna skulle komma att utdelas. Varje valör präglades sålunda i en liten "överupplaga" mot vad som beräknades att utdelas som priser. De utställare som tilldelades prismedalj fick sitt namn instansat på randen, detta kunde ske i direkt anslutning till utställningen då avtal med, det på Kungsholmen belägna, Myntverket kunde ske snabbt och med kort varsel. Överupplagorna, som ej utdelades som prismedaljer, användes på annat sätt tex utdelades de till styrelsens eller juryns medlemmar och dessa saknar randprägling.



Text från min bok: "Medaljer och konstnärer (Boken kan beställas från min hemsida under länken: https://delzanno.se/litteratur/medaljer-och-konstnarer-en-annorlunda-bok)